Wednesday, November 19, 2008

My predicament.....

I'm having this predicament right now. Wanting to choose between moving to Tuaran and Ranau is a hard one since i've never really been into Tuaran, and worst it never occurred to me that Tuaran had their own area that they can call Pekan where skyscraper all the shop lots are located. All these while, Tuaran to me is a village which most houses is located along the roadside, either along the way to Kota Belud or Ranau. And all i can think of when people mention Tuaran is Pantai Dalit, other than that Tuaran is a must go place during Hari Raya - one of dad's close friend house is there in Tuaran. Having said that, now you can blame me for being so narrow-minded.

Back to the topic, it is official that I am to be transferred to Tuaran. However, dad, mom, sis, all in the family proposed to me, instead of Tuaran why don't I opt for Ranau. Mereka ingat, ini company bapak aku yang punya ka? *Sigh. Tapi, baiklah (sebut seperti pelakon alih bahasa drama jepun), your wish is my command. I'll tried with all my heart, my soul, my money (kena rasuah sket nih, hehe).

Before that, i need to first analyze the advantages and disadvantages of those two places. Wah, suddenly realized that i'm applying the problem solving method, sure boss nangis kalau tau aku buat nih. ;p



Ranau: Ada cousin yang nakal2 belaka yang akan datang ke rumah semata-mata untuk cek isi di dalam fridge.
Tuaran: Takde sesape nak cek fridge, so takyah le susah-susah beli fridge.

Ranau: Hampir tiap2 bulan sedara mara akan buat kenduri kendara. Bleh dapat makan free, di samping bleh menambahkan baju-baju baru kat wardrobe, sebab baju lama dah tak muat.
Tuaran: Setakat ni belum ada lagi panggilan kenduri kat Tuaran, kecuali Hari Raya, so tak kena cuci piring. ;p

Ranau: Takyah susah-susah nak cari rumah sewa. Bleh tinggal kat parents house.
Tuaran: Rumah sewa takde, terpaksa la tinggal kat rumah panjang (quarters).

Ranau: Distance dari rumah ke opis hanya sekangkang kera. Bleh save minyak
Tuaran: Distance dari rumah, kalau tak tinggal kat rumah panjang, ke opis adalah sekangkang badak.

Ranau: Ramai sedara-mara yang akan datang bertanyakan tentang masalah-masalah berkaitan dengan elektrik.
Tuaran: Disebabkan takde sedara-mara yang akan datang, berkemungkinan besar kedatangan gangster-gangster ke opis tidak akan dibendung lagi.

Ranau: Walaupun bangun tidur pukul 07.55 pagi masih lagi boleh sampai ke pejabat tanpa kaler punch card bertukar merah.
Tuaran: Walaupun bangun pukul 04:55 pagi, masih tidak boleh, dan kemungkinan tidak akan sampai ke pejabat kerana banjir.

Ranau: Mungkin boleh balik dan sampai ke rumah pada pukul 05.05 petang.
Tuaran: Sama seperti point di atas, mungkin tidak akan sampai langsung ke rumah, kerana banjir.

Ranau: Boleh dapat sumber sayur-sayuran yang segar dari belakang rumah, tetapi dapat ikan yang sudah lama mati - tidak segar.
Tuaran: Tak boleh dapat sayur tang segar, tetapi boleh dapat sumber ikan yang segar.


Hmm, so far, that's all i can think about. So, what do you think guys? Should I go to Tuaran or Ranau instead?

4 comments:

elcynthia on November 20, 2008 at 1:07 PM said...

problem solving *LOL*...ngam lah tu Dzuh, sometimes i wonder when can i actually applied the things that i learned all these time.*wink* if can choose, better pegi Ranau dzuh (if me lah...other than di sokong oleh pint2 di atas tuh). but what about asking ur future-to-be-hubby?

dZuHRiAh on November 21, 2008 at 10:07 PM said...

i'm also thinking of going to Ranau.. tapi who am i to decide kan.. sekarang in the process of trying tu pujuk the management.. wish me luck, kio..

Me and hubby on November 22, 2008 at 7:01 PM said...

Hai dzu..aik tadi masa jumpa di 1 borneo mcm confirm jak pegi Tuaran...

Mari aku senaraikan why you should choose Tuaran, its not because that I'm tuaranist but more to give 'sedapkan hati' in case ko terpegi di Tuaran jugak..

1. Tuaran ndak jauh dari KK, its around 25-30 km jak

2. Tamu Tuaran memang best, banyak sangat sayur-sayur dan ikan-ikan ...

3. Every evening di Tuaran ada jual kuih-kuih dan mcm-mcm lauk in case ko malas mau masak atau rasa lebih baik beli dari masak.

4. Seperti yang ko mention dalam blog ko memang banyak resort di Tuaran even SPA pun ada di area Mimpian Jadi tu....(nanti kita pegi k)

5. Rumah aku pun ndak jauh...datang jak bila-bila.

6. Senang mau kumpul di KK dgn kawan-kawan kalau ko di Tuaran.

7. Kalau jauh dari family ni memang sentiasa kena rindu bah kalau jarang-jarang balik rumah.

8. Susah-susah sangat cari rumah sewa, ko sewa jak rumah aku di Taman Layar Impian berdepan dengan Taman Buaya tu....

9. Tuaran pun ndak jauh suda dari Ranau kalau ko mo balik dalam 1 1/2 jam jak kan?

10. Datanglah Tuaran Dzu....kecik tapak tangan, padang tuaran saya tadahkan....

dZuHRiAh on November 22, 2008 at 10:39 PM said...

wah jul.. buli la jadi author jemputan aku nih.. hehe.. actually, my posting is to Tuaran, tapi semua mintak aku di Ranau.. bingung guee..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Friends